Un somn bun este esential pentru bunastarea noastra mentala. O singura noapte de somn tulburat si neodihnitor conduce la schimbari de dispozitie, precum iritabilitate, nervozitate, oboseala, îngrijorare si tristete. Astfel, nu este deloc surprinzator ca problemele de somn, ca insomnia, somnul insuficient sau dereglarea regulata a somnului, sunt asociate cu anxietatea si depresia.
Anxietatea si depresia, care pot varia de la o stare de ingrijorare persistenta si tristete pana la un diagnsotic de boala psihica, sunt frecvente si daunatoare. La nivel mondial, peste 264 de milioane de persoane de toate varstele sufera de depresie, una din cauzele principale ale sinuciderii, dupa cum informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Statisticile arata ca tulburarile de somn sunt in crestere, iar intelegerea numerosilor factori de risc asociati cu anxietatea si depresia este deosebit de importanta pentru dezvoltarea interventiilor de prevenire si tratament eficiente.
Despre tulburarile de somn
Tulburarile de somn se caracterizeaza prin tipare de somn anormale care interfereaza cu functionarea fizica, mentala si emotionala. Iar stresul si anxietatea pot provoca o noapte alba, lipsita de somn, asa cum contribui si multe alte tulburari.
Insomnia este termenul clinic folosit de medicii specialisti pentru persoanele care au probleme cronice in a reusi sa adoarma, au dificultati in a ramane in starea de somn profund, se trezesc prea devreme dimineata sau se trezesc mult prea obositi.
Alte tulburari comune ale somnului includ sindromul de apnee în somn (caracterizat printr-un sforait puternic, produs de o cale respiratorie obstructionata), somnambulism si narcolepsie (adormirea spontana). Sindromul picioarelor nelinistite si bruxismul (scrasnirea si macinarea dintilor in timpul somnului) sunt afectiuni care, de asemenea, pot contribui la tulburari de somn.
Sa intelegem legatura dintre tulburarile de somn si anxietate
Legatura dintre somn si starea de spirit a fost indelung analizata de cercetatori si medici. De-a lungul anilor, s-a descoperit ca persoanele cu insomnie au niveluri mai mari de depresie si anxietate decat persoanele care dorm normal. Ele prezinta un risc de 10 ori mai mare sa faca depresie si de 17 ori mai mare sa dezvolte anxietate. Cu cat o persoana sufera mai mult de insomnie si cu cat se trezeste noaptea mai frecvent, cu atat sunt mai mari sansele de a dezvolta depresie.
In plus, persoanele cu sindrom de apnee obstructiva de somn, care se trezesc frecvent si pentru scurt timp pe parcursul noptii, au un risc de cinci ori mai mare de a suferi de depresie clinica, arata un studiu realizat pe aproape 19.000 de persoane. Cercetatorii considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand somnul este perturbat de mai multe ori poate modifica activitatea creierului si a substantelor neurochimice care afecteaza starea de spirit si gandirea unei persoane.
Majoritatea dovezilor sugereaza ca relatia dintre problemele de somn si anxietate si depresie este puternica si merge in ambele sensuri. Este o relatie complexa intrucat atat somnul perturbat poate duce la schimbari emotionale, depresie clinica, anxietate si alte afectiuni psihiatrice, dar si pentru ca aceste afectiuni pot de asemenea sa afecteze calitatea somnului. De exemplu, ingrijorarea si senzatia de incordare inainte de culcare pot ingreuna procesul de adormire, însa si insomnia, la randul ei, poate duce, de asemenea, la mai multa anxietate.
S-a dovedit ca tulburarile de somn, in special insomnia, urmeaza anxietatea si preced depresia la unele persoane, dar sunt, de asemenea, un simptom comun al ambelor tulburari. De fapt, tulburarile de somn sunt un semn distinctiv al persoanelor care sufera de anxietate si depresie.
In ceea ce priveste mecanismele exacte care guverneaza somnul, anxietatea si legatura lor cu depresia, cercetarorii banuiesc ca exista o suprapunere in unele dintre procesele care stau la baza somnului si a emotiilor. Unele aspecte ale somnului, precum variabilitatea modelelor de somn ale unei persoane si impactul acestora asupra functionarii si sanatatii, sunt inca relativ neexplorate. Este nevoie de mai multe cercetari in domeniu pentru a imbunatati nivelul de intelegere al acestor mecanisme.
Impactul lipsei somnului asupra starii de sanatate
Riscurile somnului necorespunzator asupra starii generale de sanatate se extind dincolo de oboseala. Lipsa de somn poate duce la performante slabe la locul de munca sau la scoala, risc crescut de accidentare si numeroase probleme de sanatate.
Pe langa tulburarile de anxietate si dispozitie, persoanele cu tulburari de somn prezinta risc crescut pentru dezvoltarea bolilor de inima, insuficienta cardiaca, batai cardiace neregulate, atac de cord, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, diabet zaharat si obezitate.
Tratamentul tulburatilor de somn
Optiunile de tratament pentru tulburarile de somn includ medicina somnului si terapia cognitiv-comportamentala, care invata persoanele cum sa identifice si sa-si modifice comportamentele care perturba calitatea somnului.
Optiunile de tratament pentru o tulburare de anxietate includ, de asemenea, terapia cognitiv-comportamentala, precum si terapie medicamentoasa si tehnici de relaxare si meditatie. Medicul specializat in somnologie sau psihoterapeutul pot recomanda unul sau o combinatie a acestor tratamente.
Surse:
Comments