top of page
Search

Gestionarea stresului si anxietatii in timpul pandemiei COVID-19

Sfaturi pentru a gestiona stresul si anxietatea in timpul pandemiei COVID-19



Pandemia COVID-19 si impunerea masurilor stricte, dar necesare, de prevenire a raspandirii coronavirusului au reprezentat si inca sunt un factor major de stres, atat pentru adulti, ca si pentru copii si adolescenti. In aceasta perioada dificila, am putut observa ca unele conditii medicale preexistente s-au intensificat la multi pacienti, in timp ce la altii s-au declansat stari de anxietate, depresie si neputinta in fata acestei noi provocari.


In timpul unei epidemii de boli infectioase, stresul se poate manifesta prin urmatoarele stari, conform expertilor de la Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC):

· Teama si nelinistea fata de propria sanitate si de sanatatea celor dragi

· Modificari ale obiceiurilor de somn sau de alimentatie

· Dificultate de somn sau de concentrare

· Inrautatirea problemelor cronice de sanitate

· Utilizarea in exces de alcool, tutun sau alte medicamente


Starile si comportamentele de mai sus sunt perfect normale in situatia unei provocari semnificative. Odata cu declansarea starii de urgenta au intervenit schimbari rapide si majore in modul nostru de viata, cum ar fi amanarea cursurilor si a adunarilor sociale, schimbarea modului de munca, anularea vacantelor, a spectacolelor, concertelor si festivalurilor. Toate aceste masuri au dat nastere unor stari intense si variate, generate in special de incertitudinea care inca planeaza asupra coronavirusului.

Semne utile in recunoasterea stresului si a anxietatii:

· Modificari ale pattern-ului de somn sau alimentar (insomnia, treziri frecvente, somn de proasta calitate, inapetenta sau mancat excesiv)

· Stari de ingrijorare excesiva

· Iritabilitate

· Atacuri de panica

· Uz excesiv de alcool, tutun sau alte droguri


Gestioneaza efficient anxietatea si sanatatea mentala.

Este important sa stim ca noi, personal, nu putem controla acest virus, insa putem ajuta la controlul propriei noastre reactii emotionale. Iata cateva strategii inteligente utile in gestionarea anxietatii si pastrarea sanatatii mentale si fizice, nu numai in situatia actuala, ci in orice situatie de criza:

1. Mentine conexiunea virtuala cu grupul tau social.


Suna sau trimite mesaje prietenilor si faciliteaza comunicarea virtuala dintre bunici si nepoti. Poti organiza o “happy-hour” virtuala pe Skype impreuna cu prietenii sau poti programa o seara a jocurilor, te poti alatura unui grup de pe retelele de socializare, cu interese de hobby-uri similar cu ale tale.


2. Nu te teme sa ceri sfatul unui profesionist din domeniul sanatatii mentale.

Atunci cand simti ca nu mai poti face fata anxietatii, poti opta sa discuti cu un psiholog. Poti face acest lucru atat online, cat si prin intermediul unei consultatii la cabinet.

3. Practica zilnic exercitii de respiratie controlata.


De exemplu, respiratia profunda in 3 timpi ajuta la reducerea stresului si anxietatii.


4. Adopta o rutina a somnului.


Este de preferat sa incerci sa adormi si sa te trezesti la o ora fixa, fara sa te abati prea des de la acest program. Inainte cu 30 de minute de culcare, este recomandat sa opresti telefonul si televizorul, sa incerci sa-ti golesti mintea de grijile din timpul zilei si chiar sa citesti ceva usor.


5. Mentine o alimentatie echilibrata.


Incearca sa nu consumi prea multe dulciuri sau junk-food si limiteaza pe cat posibil consumul de cafea, deoarece aceasta iti accentueaza anxietatea. De asemenea, este recomandat sa eviti sa consume alcool, tutun sau alte droguri ca mechanism de adaptare in situatiile stresante.


6. Fa miscare in aer liber sau antreneaza-te zilnic


Miscarea reduce stresul si imbunatateste dispozitia. Incearca sa faci o plimbare in parc respectand regulile de distantare sociala sau mergi zilnic cu bicicleta. Iti poti stabili un program de exercitii fizice, fie umarind video-uri de profil, fie participand la o clasa online.


7. Practica exercitii de meditatie mindfulness.


Tehnicile de relaxare si meditatie mindfulness te ajuta sa scapi de stress. Incearca sa exersezi posture de stretching si yoga. Incearca sa iti iei 10-15 minute, pe zi, in care sa te relaxezi (de preferat dimineata dupa ce te trezesti).


8. Concentreaza-te pe aspectele positive ale vietii tale.


Fa urmatorul exercitiu: fa-ti o “lista de recunostinta” – trece pe ea lucrurile bune din viata ta si multumeste pentru ele. Optimismul alunga stresul. Te incurajez sa adopti o atitudine optimista si plina de speranta si incearca sa elimini gandurile negative care-ti apar automat.


Nu in ultimul rand, ai grija de tine si de cei din jurul tau! A avea grija de cei din familia ta si de prietenii tai este o reactive de adaptare la stress. Dar nu uita, tu esti pe primul loc si apoi restul!

Stay safe!


Surse:


126 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page